Grand Hotell i Hønefoss – fra gjestgiveri til historisk steinbygg
Mathilde MelbyGrand Hotell i Hønefoss bærer på en lang og fascinerende historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Opprinnelig fantes et Grand Hotell i en gammel trebygning, men dette hotellet ble etter hvert nedlagt. Selve bygningen som i dag kalles Grand Hotell, ble aldri flyttet fra noe annet sted. Det som egentlig skjedde, var at Jernbanehotellet overtok navnet «Grand Hotell» etter at det gamle hotellet i tre hadde opphørt sin drift.
Sagbruksarbeideren: Historien om Hønefoss og de som formet byen
Skrevet av Frank TverranHønefoss, denne lille byen ved fossen, har alltid vært formet av vannets krefter. Det var ikke bare fossens buldring som ga byen liv, men også menneskene som jobbet ved dens bredder – sagbruksarbeiderne. Deres historie er en historie om slit, oppfinnsomhet og samhold, som la grunnlaget for mye av det vi forbinder med Hønefoss i dag.
Det var stor stemning i hele landet i begynnelsen av juli 1890 da keiser Wilhelm II av Tyskland var ventet på besøk til Norge. Vi skal begrense oss til å fortelle hva som skjedde fredag den 4.juli 1890 - den dagen han sammen med kong Oscar II spiste lunsj på Glatved hotell i Hønefoss.
84 år siden revolusjonshelten Lev Trotskij bodde i Hønefoss
NTB-Nils-Inge KruhaugLev Trotskij ante ikke uråd da han 20. august 1940 slapp Ramón Mercader inn i huset sitt i Mexico by. Kort tid etter var revolusjonshelten død.
Du skal ikke tulle med tradisjoner i Haugsbygda. Det forteller denne episoden fra 1957 med all tydlighet.
Hønen gård kan spores tilbake til 17-hundretallet. Allerede 29/10 1759 var det tinglyst en delekontrakt mellom Hønen og nabogården Hov. Hønen har gårdsnummer 86 og Hov har gårdsnummer 87. Gården hadde i sin tid store eiendommer og i en tinglysning fra 1881 måtte gården avstå grunn til en vei som skulle bygges øst for Sperillen.
Etter at Hønefoss ble Kjøpestad (By) ved lov av 3. september 1851, vokste byen jevnt og trutt. Men den eneste måten Hønefoss kunne vokse, var å få areal fra Norderhov kommune som omsluttet byen.
Lenge før lokalradioene rundt om i Norge inntok eteren, fikk befolkningen på Rabba ved Hønefoss slagere, nyheter og gjettekonkurranser inn i stuen via hesjetråd koblet til radioens grammofoninntak. Bak det hele sto Oskar Sandli, som drev egen «kringkasting» fra leiligheten.
Visste du at Anna Colbjørnsdatter bare var 1,53 høy? Og at Jonas Ramus den siste tiden må ha vært blind på det høyre øyet?
Harald Henschien var svært ung da han var et av trekksplasterene i Schjongslunden Folkepark på 1920-tallet. Fra scenen i folkemengden så han en ung vakker pike fra byen. Olga Kristoffersen ble hans ektemake. Den unge musikeren overtok like godt både folkeparken og Olga.I Hønefoss bygget han opp sitt musikalske imperium som ble verdenskjent.